Hjalmar Bergmans korrespondenser 1900-1930
Start | Brev | Hemvist | Avsändningsorter | Adressater | Personer | Verk | Genrer | Bilder | Brevskrivaren Bergman


640. Alma Söderhjelm

Meran, Grabmayrstrasse 23 den 19/12 XXV

Kära Alma! I dag gjorde Du mig glad genom att sända mig Unga Träd![1] Redan förut har jag lite hum om boken – har hört en del av Bonniers i Berlin och läste nyligen rec. av Märta Lindquist (ett intelligent fruntimmer, som jag sätter värde på.) Följaktligen har jag redan beställt boken och får den om ett par dar – men det gör ingenting ty det exemplaret ska jag skicka till min syster S:t Cyr, som är mycket intresserad av litteratur men som inte har råd att köpa de dyra böckerna. Men Alma! Var är Du någonstans? Det må jag fråga. Enligt brev till Stina skulle Du inträffa i Girgenti[2] den 13 men bokpaketet var stämpladt den 12 i Stockholm. Vad är nu det för slarv! Och ska jag adressera det här till Stockholm eller Girgenti?

Vi bo i Meran. Det är någonting midtemellan. Det är ingenting. Det passar mig. Jag skriver en roman.[3] Nåja, vad vill Du jag ska göra? Köttet finns där, men hur ska jag servera det åt den ärade publiken? Stekt, kokt, halstradt? Sauce remoulade, tartar, mayonaise? Bah, min vän, jag struntar i köket.

Och hur har Du det i Girgenti – ifall Du nu är i Girgenti? Stanna där inte för länge utan far till Taormina. Det är ett vackert, bekvämt och banalt ställe. Man kan bo där 2 á 3 månader. Apropos så minns jag nu att jag hade Mojje[4] där ett par veckor, stackars pojke. Han sliter nu en liten hund i U.S.A. Sjöström[5] skriver att han har det svårt. Ja, Du förstår – ”svårt på något sätt” – Jag vet inte, hur länge vi stanna här. Vi ha en bostad, den håller oss fast. Vi är – som jag visst sagt – due personaggi in cerca d´un appartemento.[6] Och när vi en gång finna ett, stanna vi så länge som möjligt. D.V.S. ett par månader. Jag funderade på att jula i Venedig men det blir nog ingenting av. Firenze ligger mig ju också i tankarna.

Det här är en trist ort. Alla orter ha var och en sin överskrivt. Glad, Lugn, Äggande, Rogivande, Trist etc. Det står en stor bokstav över båset. Där den triste ser bokstaven T, där går han in. Ger så Gud havre i krubban, har han fått, vad han kan begära.

God jul, förrästen, det är visst den tiden. God sol framförallt! Sol och citroner är bäst på

Sicilien. Tag tvänne citroner, kläm ut saften i ett glas, tillsätt en matsked sött Syracusavin samt 1 dl cognac, drick drycken omedelbart efter uppvaknandet. Och du kommer att somna omedelbart. Kan man önska bättre?

Din

HjB

[Handskrivet tillägg:] Ja vart ska jag nu adressera det här? Vad är det för ett sätt att vara så slarvig? Så att man inte vet var man har Dig.

Maskinskrivet brev. Originalet finns i Åbo Akademis bibliotek.


[1] Alma Söderhjelms roman Unga träd, 1925.

[2] Stad på södra Sicilien, som under antiken kallades Agrigentum.

[3] Åsyftar den påbörjade romanen Jonas och Helen, 1926.

[4] Smeknamn på filmregissören Mauritz Stiller (1883–1928), god vän till Alma Söderhjelm. Bergman hade skrivit ett par filmmanuskript för Stiller inför dennes USA-resa. Stina Bergman förtalar i brev till Alma Söderhjelm den 3/1 1926, att Stiller inte ”vågat komma fram med” makens ”Sicilianska filmförslag” i Hollywood.

[5] Filmregissören Victor Sjöström.

[6] ital. två personer söker en våning. Bergman anspelar här på den italienske dramatikern och Nobelpristagaren Luigi Pirandellos (1867–1936) pjäs Sei personaggi in cerca d´autore / Sex roller söker en författare från 1921, som var aktuell vid den här tiden med ett stort antal föreställningar på kontinenten. Den hade haft premiär på Dramaten den 6/10 1925. 

Personer:

Bergman, Stina (287)
Lindqvist, Märta Quelqu'une (22)
Pirandello, Luigi (5)
S:t Cyr, Elna (10)
Sjöström, Victor (118)
Stiller, Mauritz Moje (42)
Söderhjelm, Alma (28)

Verk:

Jonas och Helen, roman (41)

Adressat:

Söderhjelm, Alma (20)

Användning

Fritt att använda materialet.

Vid publicering citera med:
"Sverker R. Ek, Marianne Ek, Fredrik Palm,
Hjalmar Bergman: korrespondenser 1900-1930,
tillgängligt på http:/www.hjalmarbergman.se"
Publiceringsinformation i DIVA